Ghid de relationare sau preluarea controlului asupra propriei vieti

Asa cum stim, majoritatea framantarilor si tensiunilor din relatiile cu ceilalti nasc in noi ideea ca am vrea ca cineva sa ne invete cum sa-l schimbam pe celalat (partener, membru din familie, prieten, coleg).

Insa un prim principiu de baza este ca nu putem schimba pe nimeni altcineva decat pe noi insine.

Aceasta e prima schimbare de mindset de care trebuie sa ne ocupam. Inainte de asta, nimic altceva nu este posibil pentru imbunatatirea calitatii vietii noastre.

Prin urmare, a lucra la modul cum relationam cu ceilalti conteaza pentru ca este despre a prelua controlul asupra propriei vieti.

Betty Carter, Monica McGoldrick au elaborat un ghid de relationare bazandu-se pe experienta a 40 de ani de practica de terapie. Scopul principal al acestui ghid este de a sprijini oamenii sa isi creeze relatii deschise in care sa aiba spatiul ca ambii implicati sa evolueze, sa se conecteze autentic si sa isi schimbe reactiile pe masura schimbarilor aparute in relatie.

Desi pare complicat la prima vedere si poate traducerea mea nu surprinde nuantele originale, eu gasesc ca poate fi extrem de util, poate chiar salvator pentru multe situatii de viata, daca aveti rabdarea sa-l parcurgeti, chiar si in etape (gen, o regula pe zi).

  1. A lucra la relatiile cu ceilalti inseama sa te schimbi pe tine insuti/insati. Niciodata nu este vorba despre a schimba o alta persoana, oricat de tentant ar fi. Cauta-te pe tine, bazandu-te pe tine!Nu le permite altora sa-ti faca calea ta! A vorbi cu celalalt despre cum vrei sa se schimbe relatia voastra poate duce cel mai probabil la cresterea anxietatii celuilalt si iti poate influenta planul tau de schimbare…Ceilalti pot calatori cu tine, dar nimeni nu poate calatori in locul tau. (Native American Indian Code of Ethics, 2012)
  2. Principalele principii in relationarea cu ceilalti sunt: nu ataca! Nu te apara! Nu riposta! Nu te inchide in tine!. Energia negativa pe care o aduci in univers se va multiplica cand se va intoarce la tine.
  3. Niciodata nu subestima rezistenta sistemului din care faci parte la schimbarea ta. Pregateste-te pentru reactiile familiei la eforturile tale de a te diferentia. Bowen spunea ca daca ai facut o schimbare si nimeni din familie nu a aruncat cu o piatra dupa tine, probabil ca inca nu ai facut o schimbare suficienta.
  4. Niciodata sa nu stai mai mult intr-o relatie daca nu-ti mai permiti sa oferi. O data ce te simti morocanos, mai bine nu te implici mai mult.
  5. Coboara-ti asteptarile la 0 fata de celalalt si probabil vei fi placut surprins.
  6. Nu presa si nu alerga dupa o persoana care vrea sa fie distanta fata de tine. Rezistenta i se va intensifica.
  7. Nu ai cum sa conversezi logic intr-o situatie incarcata emotional. Nu are nici un rost sa vorbesti despre credintele si valorile tale intr-o situatie de furtuna emotionala. Celalta persoana va interpeta ca atac iar reactivitatea emotionala se va intensifica.
  8. Tacerea nu dauneaza unei situatii incarcate emotional. A nu comunica este tot comunicare.
  9. Umorul poate fi cea mai buna solutie de detensionare intr-o situatie tensionata.
  10. Schimba-ti rolul intr-un model de relatie de tipul: cel care ajuta/cel care este ajutat.
  11. Daca nici o relatie nu functioneaza cu membrii familiei tale, incearca atunci sa faci sa functioneze relatia cu cea mai dificila persoana pe care o cunosti din afara familiei. Cel mai probabil, daca reusesti asta, aproape toate problemele din familie iti vor fi rezolvate.
  12. Nu incerca niciodata sa controlezi relatia unui membru din familie cu un alt membru din familie. Daca te descoperi pe tine prea dispus sa vrei sa faci sa functioneze o relatie dintre alti doi membri, intreaba-te care e problema ta de care vrei sa fugi.
  13. Intotdeauna opereaza in modul 4 aprecieri la 1 comentariu negativ.
  14. Cand te simti blocat(a) intr-o problema de relationare sau frica este foarte intensa, incearca sa vezi lucrurile dintr-o perspectiva mai de ansamblu. Spre exemplu: daca aceasta problema e in relatia cu mama, reflecteaza la relatia mamei tale cu mama ei.
  15. Daca cineva iti blocheaza relatia cu alt membru al familiei, dezvolta relatia cu persoana care iti blocheaza relatia, chiar daca pare secundara. Daca sora ta monitorizeaza toate conversatiile fratelui vostru, dezvolta o relatie cu ea, sa te poti conecta cu el.
  16. Lasa deoparte problemele de care te agati cu disperare. Cand te simti o victima tot timpul sau esti plin de furie si durere tot timpul, cel mai probabil esti prins in capcana si ai nevoie sa obtii din nou imaginea de ansamblu sa poti empatiza, din nou cu celalalt.
  17. Problemele serioase trebuie adresate personal cu fiecare persoana in parte, nu in plen cu toata familia.
  18. Evita sa folosesti pauza in relatie ca si scuza pentru despartire, cu exceptia situatiei cand simti nevoia de distanta in relatie, sa te poti centra, sa ai timp pentru tine si sa-ti recapeti simtul umorului si al echilibrului.
  19. Fa-ti relatia sa fie o relatie plina de surprize. Asta nu insemana sa iti faci o relatie lipsita de incredere. Dar nu repeta aceeasi rutina de 10 ori intr-o relatie. Dupa a 10 oara, poate e cazul sa schimbi ceva.
  20. Relatiile secundare (cu socri, cumnati, frati vitregi, parinti vitregi) nu sunt la fel de importante ca relatiile primare. Nu incerca sa te concentrezi sa imbunatatesti prea mult relatia cu o ruda prin alianta daca aceasta relatie nu merge bine. Daca relatia merge bine, insemana ca esti o persoana norocoasa. Dar nu intra in competitie cu sotul tau pentru a avea o relatie buna cu soacra. Soacra e acolo, pentru ca tu esti casatorita cu fiul ei. Concentreaza-ti atentia pe relatiile primare.
  21. Nu te descuraja daca revii la modelele de comportament vechi. In conditii de stres, toti ajungem sa revenim la comportamentele problematice. Doar trebuie sa nu ne pierdem speranta si sa nu poposim pream mult in modelul problematic.
  22. Nici o regula nu trebuie luata foarte in serios!:)
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn